Een gedreven en zachtmoedige laatbloeier

Soester componist Hans Bakker werkt aan derde cd

Soest - De in Soest wonende componist Hans Bakker (68), oud-pianoleraar in Bussum en Hilversum, vindt naast zijn lespraktijk een uitlaatklep in geïmproviseerde muziek, compositie en koordirectie. In 1979 studeerde hij af in Sanskrit, een geleerde Indo-Arische taal. "Zo rond mijn vijftigste bemerkte ik dat de melodische inventies zomaar uit de pen wilden vloeien."

Deze zachtmoedig en enigszins schuw aandoende man heeft nu een groot aantal composities op zijn conto staan, wat resulteerde in twee internationaal uitgebrachte cd's op het label Navona. Binnenkort verschijnt zijn derde 'enhanced' cd, opgenomen in Tsjechië, getiteld 'Seeking and Finding'.

Dat enhanced slaat op een weelde aan extra informatie die via de computer kan worden opgeroepen, inclusief video's en bladmuziek. Zijn werk is een weerslag van de nieuwe tijd, ademt veelal een beschouwende sfeer. Wie muziek van hedendaagse componisten als Gorecki, Arvo Pärt en Schnittke in het cd-rek heeft staan, zal dit herkennen. Hans Bakker betreedt daarmee terreinen die door liefhebbers van new age of wereldmuziek worden opgeëist, ook al vanwege de soms repetitieve, stuwende elementen die bijdragen aan de spanningsopbouw. Maar de onderliggende klaagzang (threnodie) in zijn muziek wordt door een breed publiek gewaardeerd.

Een veertigtal kamermuziekwerken, zestien koorcomposities, zes orkestwerken, zes liedcomposities, zes werken voor beiaard en een orgelcompositie onderstrepen zijn productiviteit. Hoe komt hij ineens tot het schrijven van muziek? "Nou, ik maakte kennis met het werk van de Duitse schilder en schrijver Anton Schneiderfranken (1876-1943), ook bekend als Bô Yin Râ en dat maakte diepe indruk op me." Deze geestelijke leidsman en (veel vertaalde) multipublicist wijst op het belang om fenomenen als de 'dierziel' (waartoe alle psychische functies en kunstzinnige of religieuze gevoelens horen) en spiritistische manifestaties te onderscheiden van de eeuwige, geestelijke ziel.

Momenteel speelt Hans Bakker voor zijn plezier cello in het Naardens Kamerorkest, in een klarinetkwartet en een pianotrio.

Als exponent van het nieuwe werken is Bakker zowel uitgever als componist. Hij maakt nog geen gebruik van computercomponeerprogramma's als Sibelius of Cubase, maar zet zijn particellen in inkt op. Via zijn website stelt hij bladmuziek van zijn werken beschikbaar, terwijl ook veel geluids- en videofragmenten oproepbaar zijn.

In Hilversum klonk hij al vanaf de raadhuistoren. 'Two Dances', 'Glimmer of Globe' en 'Ambiente Global' voor carillon en saxofoonensemble zijn gecomponeerd ter gelegenheid van het 75-jarig bestaan van het Hilversumse raadhuis.

(Bron: Tjako Fennema - De Gooi-en Eemlander, 1 maart 2012)