Uit de pers van 12 juni 2010

Pianoleraar bij afscheid ineens interessant voor wereldwijd cd-label

'Volslagen uit het niets gaan componeren'

Soest - Nog geen maand nadat Soester musicus en pianoleraar Hans Bakker 'wat klankvoorbeelden' op YouTube had gezet, werd hij benaderd door een Amerikaanse maatschappij. En zo kon het gebeuren dat hij in Tsjechië met het Moravisch Filharmonisch Orkest zijn eigen werk mocht opnemen.

Een cd waaraan juist deze week de laatste hand wordt gelegd. Nog even en Bakkers muziek is via het bekende label Naxos wereldwijd verkrijgbaar. De Soester, sinds ruim tien jaar ijverig aan het componeren, vertelt het terloops. Alsof het aardig is, maar meer ook niet.

Misschien heeft het te maken met de aanleiding voor dit interview. Want Bakker is nét 65 geworden en stopt daarom met lesgeven op de Nieuwe Muziekschool in Bussum en bij Globe in Hilversum. Vele honderden leelingen heeft hij in al die jaren gehad. En dat voor iemand die aanvankelijk voorbestemd leek voor een wetenschappelijke carrière. Eind jaren zestig studeerde de geboren en getogen Soester - Peter van den Breemer was zijn oudoom - Sanskriet, de oude, niet meer gesproken taal van India. Nadat hij eerst het conservatorium voltooid had. Twee jaar heeft hij op de Universiteit van Amsterdam nog lesgegeven in die taal. "Maar toen kwam de vernieuwing, Sanskriet bleef alleen in Leiden over. Toen ben ik teruggegaan in de muziek. Ik ging cello spelen en ben mijn brood gaan verdienen met pianoles geven en het Gooi", vertelt hij in het gemeentehuis van Hilversum. In de toren heeft hij juist die ochtend opnamen voltooid van zijn stukken voor beiaard. "Gecomponeerd ter ere van het 75-jarig bestaan van het Dudok-raadhuis, opgedragen aan alle Hilversummers en beiaardier Freek Bakker. Geen familie trouwens."

De Soester componeert eigenlijk pas sinds een jaar of twaalf serieus, vertelt hij. "Ik ben op een bepaald moment gewoon begonnen, zonder netwerk of wat dan ook. Vooral fietsen inspireeert mij. Ik ben gek op de Eng, zo'n heuveltje doet me denken aan Limburg. Ik heb liefst ook zandgrond onder me, dan voel ik me vrij."

Maar belangrijkste inspiratiebron voor Bakker is het werk van de Duitse mysticus, schrijver en schilder Bô Yin Râ. Hij maakte er zo'n twaalf, dertien jaar geleden kennis mee. "Het was alsof een luikje in mijn hoofd en ziel openging", legt hij uit. "Ik heb, al ben ik apert onkerkelijk, mijn hele leven veel onderzocht en gelezen. In tal van mystieke schriften zocht ik de essentie. Maar pas bij Bô Yin Râ viel alles op zijn plaats. Voor mij de uitleg van de boodschap van tweeduizend jaar geleden, maar dan voor de 21ste eeuw. En toen kwam bij mij volslagen uit het niets het idee dat ik moest gaan componeren." Spannende, moderne muziek noemt de Soester zijn werk, dat inmiddels vele tientallen composities telt. "Ter inspiartie, hoop ik. Het is geworteld in de moderne, Europese klassieke traditie. Wat het opvallende eraan is? Dat is net zoiets als vragen naar hoe je de liefde overdraagt." En daarop spreekt hij uit het hoofd een strofe uit Goethe's Faust uit. "De essentie zoeken die in het mysterie verborgen ligt, daar gaat het om." En die kan dus blijkbaar het best met muziek gevonden worden, vindt de Soester.

Zelf luisteren kan op YouTube, en vanmiddag op Bakkers afscheid van de Nieuwe Muziekschool in Bussum, in het Vituscollege. Van drie tot vier uur spelen leerlingen en collega's muziek van bekende componisten, waarna Bakkers werk vanaf half vijf te horen is. Op 25 juni volgt in de Hilversumse Morgensterkerk het afscheid van Globe.

» Bekijk hier de foto van het krantartikel. «

(Bron: Gooi en Eembode - Hans van Keken)