Nieuws 2013

Overzicht artikelen:


Maart 2013 - Hollandse Nieuwe

Op zondag 14 en zondag 21 april presenteert vocaal ensemble Amer Consort onder leiding van Dirkjan Horringa nieuw Nederlands koorwerk. Nu is 'nieuw' in de klassieke muziek een relatief begrip. Alles van na 1900 wordt al snel als 'nieuw' of 'modern' gelabeld. Maar in dit project bieden we echt nieuwe muziek van huidige actieve componisten: Hans Bakker (Canto 33), Jule Zuiderbaan (Uzes) en George Bretz (Gelukkig die wonen). Voor velen zullen dit nieuwe namen zijn, en zeker de werken die wij uitvoeren, het betreft 3 premières in Nederland.

Hollandse Nieuwe

Dit echt nieuwe werk wordt geplaatst naast koorstukken van de afgelopen 60 jaar uit Nederland: Ton de Leeuw (Prière en Missa Brevis), Herman Strategier (Trois chansons), Daan Manneke (Psaume 121), Jurriaan Andriessen (Sonnet 43), Albert de Klerk (Pater Noster) en Joost Kleppe (The sick rose).

      (lees hier het interview met Hans Bakker)

Waarom we ons dit keer 'beperken' tot Nederlandse moderne componisten? Zeker niet om het ons en ons publiek moeilijk te maken. Jammer dat 'moderne muziek' vaak direct met moeilijke 'piep-knor' muziek geassocieerd wordt. Wat we deze concerten in april laten horen is dat er bijzonder veel prachtig werk van eigen bodem is. Van de wisselende klanklandschappen van Andriessen tot de hypnotiserende herhalingen van Zuiderbaan, van het '20e eeuwse Gregoriaans' van De Leeuw tot de expressieve tekstbenadering van een psalm bij Bretz en van de frivole volksliedjes van (de anders zo serieuze) Strategier tot de mystieke klanken van Bakker. Veel muzikale contrasten maar zeker ook verbanden, een boeiende wereldreis in klank en taal. Internationaal georiënteerd zoals we in Nederland zijn zingen we in het Nederlands, Fries, Engels, Frans, Italiaans en Latijn.

Als zangers van Amer Consort zijn we enthousiast geraakt door deze ook voor ons vaak nieuwe ontdekkingen uit eigen land. Het zullen concerten worden niet alleen voor de fijnproevers die al lang weten wat er voor 'lekkers' uit Nederland komt, maar ook een smaakvolle eerste kennismaking voor wie bij 'modern' en 'Nederlands' nog geen idee heeft wat te verwachten.

Hollandse nieuwe: dat smaakt naar meer!

Voor concerttijden en -locaties zie www.amerconsort.nl. Via deze site zijn ook direct de kaarten voor deze bijzondere concerten aan te schaffen.

Terug naar het overzicht