Nieuws t/m 2010

Overzicht artikelen:


Oktober 2010

October Sessions

This October PARMA will be welcoming lead orchestral producer and concertmaster of the Moravian Philharmonic Orchestra, Vit Muzik, to their Boston studios!

Vit will be producing as well as performing works by PARMA composers. The current program includes works by Hans Bakker and Martin Schlumpf as well as classics by Eugène Ysaÿe and Antonin Dvorák. Vit will be joined by PARMA musician Karolina Rojahn (piano) and Yhasmin Valenzuela (clarinet).

Terug naar het overzicht


25 juni 2010

De premiere van 4 Bagatellen voor klarinet en piano op vrijdag 25 juni 19.30 uur in "De Morgenster", Seinstraat 2 in Hilversum.

Terug naar het overzicht


12 juni 2010

Hans Bakker neemt afscheid bij DNM

Op zaterdag 12 juni neemt pianodocent Hans Bakker op feestelijke wijze afscheid bij De Nieuwe Muziekschool te Bussum. Het gebeuren vindt plaats in het Vitus-college, Beerensteinerlaan 69, Rode gebouw, k.88.

Van 15.00 - 16.00 uur is er een uitvoering van pianomuziek door leerlingen van Hans en zijn collega's Willy Buiter, Louis Levelt en Folke Nauta. Er worden werken van o.a. Tsjaikofski, Turina en Debussy ten gehore gebracht.

Vanaf 16.30 zal de componist Hans Bakker, door uitvoeringen van zijn werk, extra in het zonnetje worden gezet. Met o.a. de première van zijn Sonnet 18 voor fluit, trompet en piano uitgevoerd door Cora Greevenbosch, Harry Sevenstern en Louis Levelt. Verder staan Hans en het overige publiek nog diverse verrassingen te wachten. Het belooft een mooi spektakel te worden!

Bekijk hier de aankodiging van DNM!

Terug naar het overzicht


4 april 2010

Nieuwsbrief van Beiaardcentrum Nederland

Voorwoord

Is er iets te bedenken dat het oor beter kent dan klokken en beiaarden, en dat tegelijkertijd voor het oog bijna compleet verborgen is? Wij beiaardiers delen het lot van ons instrument: terwijl iedere Nederlander bekend is met zingende torens, en niet weinigen de klank van beiaard in het hart hebben gesloten, is het voor de meesten een openbaring wanneer ze een beiaardier aan het werk zien. Dat is helemaal niet erg. Maar als onbekend leidt tot onbemind? Wat gebeurt er als we die beiaard wel aardig vinden, maar er verder onverschillig tegenover staan.

Kamper Beiaardboek 2 / Frans Haagen

Dat lelijke knaagkevertjes het leven van een stadsbeiaardier behoorlijk zuur kunnen maken, blijkt uit het feit dat stadsbeiaardier Frans Haagen al bijna drie jaar niet meer de Kamper Nieuwe Toren kan beklimmen om zijn marktbespelingen te bezorgen. Haagen heeft zich daarom op een andere manier nuttig gemaakt door tijd te steken in het maken van beiaardbewerkingen. Enige jaren geleden verscheen het eerste beiaardenboek, waarin Klaviersonates van Hendrik Fokking (1747 - 1796) door de stadsbeiaardier voor zijn instrument waren getranscribeerd. Het hier gepresenteerde tweede Kamper Beiaardboek biedt daar een uitstekend vervolg op. Ook hier koos Haagen weer voor het bewerken van achttiende eeuwse klaviersonates. De componisten werden allen rond het jaar 1700 geboren en waren werkzaam in alle hoeken van Duitsland. De componist, klavecinist en violinist Johan Agrell (1701 - 1765) bijvoorbeeld, werd geboren in het Zweedse Löth en bracht later zijn leven door in Nürnberg. Van hem verscheen de vierde klavicimbelsonate in dit beiaardboek. Ook de J.S. Bach-leerlingen Giovanno Frederico Doles (1716 - 1797) en Christofforo Nichelmann (1717 - 1762) zijn vertegenwoordigd met vier klaviersonates. Als de violist, klavierspeler en pedagoog Georg Simon Lelei (1725 - 1781) zou hebben gehoord hoe zijn dansant 'Partita' op beiaard klinkt, had hij naast zijn 'Klavierschule' en 'Violinschule' wellicht ook een 'Glockenspielschule' geschreven.

Tweede Antwerpse toccata / Daan Manneke

Daan Manneke componeerde dit werk de afgelopen maanden, tijdens de lange winteravonden. De compositie wordt op 10 april, de dag van de NKV-jaarvergardering in Vleuten, in de premiere gebracht door de beiaardstudenten Rien Donkersloot Jungeun Kim (Zuid-Korea). De 'Tweede Antwerpse toccata' is een vervolg op de (eerste) 'Antwerpse toccata', die door Manneke werd gecomponeerd ter gelegenheid van het beiaardwereldcongres in Groningen (juli 2008). Ook werd dit werk gebaseerd op vier liedjes uit het 'Antwerps liedboek' (1544).

Glimmer of Globe en Two Dances / Hans Bakker

Two Dances en Glimmer of Globe (alsmede Ambiente Global voor carillon en saxofoonensemble) zijn gecomponeerd ter gelegenheid van het 75 jarig bestaan in 2007 van het Hilversumse stadhuis van bouwmeester W.M. Dudok. De werken zijn bedoeld als gebaar van erkentelijkheid van Globe Centrum voor Kunst en Cultuur (GlobeCKC) naar de gemeente Hilversum. In dit jubileumjaar had de gemeente het stadhuis een weekend lang aan GlobeCKC ter beschikking gesteld voor een kunst- en cultuurmanifestatie, inclusief twee beiaardconcerten.

Two Dances (Dudok Samba en Globe Rag) klinken voor de luisteraar heel opgewekt, maar vragen van de beiaardier een zekere virtuositeit. Glimmer of Globe bestaat uit een thema van een Russisch volksliedje met een aantal onorthodoxe variaties. Dit stuk is een hommage aan architect W.M. Dudok en opgedragen aan de inwoners van Hilversum en hun beiaardier Freek Bakker.

Alle stukken werden bij het eindconcert namens de gemeente in ontvangst genomen door burgermeester Ernst Bakker uit handen van componist Hans Bakker onder toeziend oog van beiaardier Freek Bakker. Van Ambiente Global is het eerste deel (Moderato) te downloaden van de website van Bakker, www.hansbakkermusic.com.

 
Alle stukken worden woensdag 9 juni a.s. opgenomen, gespeeld door stadsbeiaardier Freek Bakker op de toren van het Hilversumse stadhuis.

Terug naar het overzicht


21 januari 2010

Op donderdag 21 januari 2010 vindt het docentenconcert plaats.

Bekijk hier het programma van het docentenconcert van donderdag 21 januari 2010.

Terug naar het overzicht


18 oktober 2008

Op zaterdag 18 oktober 2008 zingt Vrouwen Vocaal Velp in de Oude Jan en op zaterdag 25 oktober 2008 in Veszprém (Hongarije)

Programma in de Oude Jan (zaterdag 18 oktober 2008)

Bekijk hier de aankondiging Oude Jan op zaterdag 18-10-2008

Pater NosterHerman Strategier
Uit de Laudes Vespertina:Hendrik Andriessen (1947) orgel
Ave Verum
O quam amabilis
Alma Redemptoris Mater
Regina Coeli
Bicinia opus 20:Marius Flothuis (1944) a capella
Rondel
Ronde
Abschiedslied
Copla
Drie Oud Nederlandsche Liederen:
Ghequetst ben ic van binnenarr. Alie Michielse a capella
Naer Oostland willen wij rijden
Ick seg adieuJacob Clemens non papa 1500-1550
J'ai descendu (French 12th century)arr. Henk Badings a capella
IsabellaHenk Badings (1986) a capella
When beauty and beautyEd de Boer (1992) a capella
SulinaAlbert Wissink (1999) a capella
2 poems of Elisabeth Eybers:Hans Bakker (2007) a capella
Dagdroom
Piet-my-vrou
Three poems by Emily Dickinson:Kees van Baaren (1947) a capella
Down Time's quaint stream
To make a prairie
Prière au PrintempsJohan Wagenaar 1862-1941 piano
Musik ist wie ein FlügelrauschenJulius Röntgen (1887) piano
een intermezzo door Heleen Vegter, piano

Programma in Hongarije (zaterdag 25 oktober 2008)

Op zaterdag 25 oktober 2008 zingt Vrouwen Vocaal Velp onder leiding van Miriam Westgeest in Veszprém (Hongarije) op uitnodiging van het Gizella Kamakórus een programma van Nederlandse componisten. De dirigent van dat koor is Gabriëlle Gazdag. Pianiste bij diverse stukken is Heleen Vegter. Dit in het kader van de uitwisseling met dit koor, dat het vorige jaar bij ons te gast was. Ons koor zal ook enige werken samen met hen ten gehore brengen.

Bicinia opus 20:Marius Flothuis (1944) a capella
Rondelboth choirs
Ronde
Abschiedslied
Copla
Drie Oud Nederlandsche Liederen:
Ghequetst ben ic van binnenarr. Alie Michielse a capella
Naer Oostland willen wij rijden
Ick seg adieuJacob Clemens non papa 1500-1550
J'ai descendu (trad. French 12th century)arr. Henk Badings a capella
IsabellaHenk Badings (1986) a capella
When beauty and beautyEd de Boer (1992) a capella
SulinaAlbert Wissink (1999) a capella
Two poems of Elisabeth Eybers:Hans Bakker (2007) a capella
Dagdroom
Piet-my-vrou
Three poems by Emily Dickinson:Kees van Baaren (1947) a capella
Down Time's quaint stream
To make a prairie
 
PAUZE
 
4 Poems by Robert C. Trevelyan:Julius Röntgen (1911) piano
Dirges
Gone is he now
Drear, drear the cold winds blow
Slumbering
Prière au PrintempsJohan Wagenaar 1862-1941 piano
Musik ist wie ein FlügelrauschenJulius Röntgen (1887) piano
Le NilJulius Röntgen (1914) piano

Terug naar het overzicht