Over de componist

Drs. Hans Bakker (*1945) werd na zijn studie piano, kerkorgel en koordirectie in Utrecht, pianoleraar aan de muziekscholen in Hilversum en Bussum. Naast zijn lespraktijk was hij actief in de geïmproviseerde muziek en als koordirigent.

Na een studie Sanskriet te hebben afgerond aan de Universiteit van Amsterdam, nam de muziek hem weer geheel in beslag, onder andere als piano docent aan het Globe Centrum voor Kunst en Cultuur in Hilversum.

Nam componeren tot 1997 een bescheiden plaats in onder zijn werkzaamheden, vanaf dan behoort dit tot zijn dagelijkse activiteiten. Hij schreef een groot aantal kamermuziekwerken en composities voor koor, waaronder de Prašasti cyclus; en een aantal orkestwerken en stukken voor carillon.
www.beiaardcentrum.com/webshop/category/originele-beiaardmuziek

Zijn eerste Enhanced CD THE UNNAMED SOURCE biedt naast uitvoeringen door het Moravisch Philharmonisch Orkest o.l.v. Vit Micka een opmerkelijke reeks instrumentalisten. Deze recensie van het album The Unnamed Source is op veel van zijn muziek van toepassing: "Hans Bakker's music... combines the old and the new. He pushes you away with some jarring and unexpected clusters and chords before luring you back in with inviting melodies, glimpses of romanticism, and familiar tropes."
(Kraig Lamper, American Record Guide May/June '11)

Nieuwe releases waren de compilatie CD SLICES, met Duo voor viool en klarinet; en de CD SEEKING & FINDING met zeven koorwerken uitgevoerd door het Kühn Choir Prague.

Op de daaropvolgende compilatie CD DANCES OF ETERNITY zijn onder andere Bakker’s orkestwerken Canzona L’altra Persona en Canzona II Tribute to the Sun vermeld.
(Audiophile Audition, DANCES OF ETERNITY, June 11, 2013 - by Daniel Coombs)

De laatste compilatie CD PINNACLE , januari 2016, bevat drie van zijn werken: Brenne voor viool en piano, Leys III voor fluit, viool en gitaar Hortus Conclusus voor cello en piano.
Beluister de CD op Spotify

Over zijn composities schrijft Bakker

Ruim achttien jaar geleden is de bron van mijn muziek gaan stromen na kennismaking met de geschriften van de Duitse schilder en schrijver Anton Schneiderfranken [1876-1943], ook bekend als Bô Yin Râ.

De muziek die daarna ontstond, is soms expansief naar buiten gericht, als uiting van een gemoedstoestand of stemming, b.v. in CANZONA L'ALTRA PERSONA en CANZONA II "TRIBUTE TO THE SUN" voor orchestra.

Soms meer naar binnen gericht, zoals in de drie MANTRA'S en in de koorwerken GOTT en CANTO 33.


Hans Bakker woont in Amersfoort. Hij publiceert en verkoopt het merendeel van de partituren en partijen van zijn werk via zijn websites:
www.hansbakkermusic.com
hansbakker.musicaneo.com